Manon Metselaar
Adviseur - Kennis en Kunde
De (langdurende) zorg is een complex werkveld. Als zorgmedewerker moet je niet alleen veel weten over aandoeningen en ziektebeelden. Je moet ook kennis hebben van zaken zoals eHealth, valpreventie, mondzorg, medicatieveiligheid, bevorderen van zelfredzaamheid en nog veel meer.
Welke zwachtel kun je het beste gebruiken? Hoe kun je effectief decubitus voorkomen? Welke (technologische) mogelijkheden zijn er om een cliënt zo lang mogelijk thuis te laten wonen? Met regelmaat komt er weer een nieuwe of geactualiseerde richtlijn bij. Hou dat allemaal maar eens bij als zorgmedewerker met een toch al drukke baan.
Personenalarmering
Een van mijn naasten is lichamelijk ernstig beperkt als gevolg van een hersenaandoening. Spreken, eten en bewegen van haar armen en handen lukt haar bijna niet meer. Toch woont zij met hulp van thuiszorg en mensen om haar heen op zichzelf. Om aan te kunnen geven wanneer zij hulp nodig heeft maakt zij gebruik van personenalarmering. Met 1 druk op de knop kan hulp ingeschakeld worden in geval van nood. Echter het lukt mijn naaste bijna niet om de knop in te drukken.
Toevallig las ik over een personenalarmering met valdetectie. Bij een val wordt automatisch een medewerker van de thuiszorg gealarmeerd. Na navraag bij de thuiszorg bleek dat zij niet van deze mogelijkheid op de hoogte waren. Vervolgens hebben ze deze alarmering met valdetectie meteen geregeld voor mijn naaste.
Om de best mogelijke zorg te bieden moet je op de hoogte zijn van de mogelijkheden. Door het beschikbaar maken en verspreiden van up-to-date kennis hoop ik dat zorgmedewerkers hun werk zo goed mogelijk uitvoeren en cliënten zo fijn mogelijk leven.
Wapenfeiten
- Werkt naast haar baan bij Vilans als wijkverpleegkundige.
- Is voortdurend op zoek naar effectieve interventies voor de ouderen- of gehandicaptenzorg.