E-learning Samen Beslissen met ouderen
Gepubliceerd op: 09-10-2023
In de e-learning leer je wat de uitdagingen zijn bij samen beslissen met ouderen, wat het oplevert en wordt het gespreksmodel voor samen beslissen met ouderen uitgelegd. Ook leer je hier hoe je de Samen Beslis Hulp toepast.
Voor wie
De e-learning is bedoeld voor zorgverleners die regelmatig samen met patiënten beslissen over zorg en/of behandeling, zowel voor eerste lijn als de tweede lijn.
Kosten en accreditatie
De e-learning is in twee versies beschikbaar:
- Versie 1 is een gratis versie die voor iedereen gratis toegankelijk is.
- Versie 2 kost € 39,-, is inhoudelijk precies hetzelfde als versie 1, maar deze versie bevat een eindtoets en is geaccrediteerd voor:
- Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG) (2 punten)
- AccreditatieBureau Cluster 1 (ABC1) (1 punt)
- Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals
(1 punt) - NVvPO (2 punten)
Inhoud
In het oefendeel ga je aan de slag om je vaardigheden in samen beslissen te oefenen. Gedurende de hele leerlijn volgen we Lies van Dungen (76). Lies is steeds vergeetachtiger nadat ze een operatie heeft ondergaan aan haar rug. Haar man, Robbert (78), maakt zich zorgen om haar en vergezelt haar op afspraken met zorgverleners in de eerste en tweede lijn.
De e-learning besteedt ook aandacht aan het samen beslissen in multidisciplinaire teams (‘Hoe draag je het stokje goed over’) en geeft daarvoor tips. Verder is een onderdeel van de e-learning gewijd aan samen beslissen in de netwerken van de oudere.
Professionals kunnen hun eigen route doorlopen, passend bij hun eigen setting, maar ook de route van een andere setting doorlopen, dat helpt ook om beter te begrijpen hoe het elders werkt en dat is goed voor de samenwerking bij samen beslissen.
Tips
- Bespreek in je projectteam hoe je ervoor kunt zorgen dat alle betrokkenen de e-learning volgen. En denk ook vooruit: hoe zorgen jullie ervoor dat nieuwe medewerkers de e-learning volgen? Neem de e-learning bijvoorbeeld op in het inwerkprogramma.
- Eén keer een e-learning volgen over samen beslissen is te weinig voor blijvend effect. Maak samen met je projectteam een plan om samen beslissen op de scholingsagenda te houden. Welke geplande overleggen/scholingsmomenten zijn er en hoe kun je die benutten? Misschien worden er in jullie organisatie of omgeving ook andere activiteiten georganiseerd over samen beslissen: trainingen, scholingen, symposia en dergelijke. Kijk of het zinvol is om daarbij aan te sluiten.
- Leer van elkaar. Bespreek bijvoorbeeld casuïstiek met elkaar of audio opnames van consulten. Je kunt ook een zelf-assessment doen om te zien hoe je samen-beslisvaardigheden toenemen (of doe dit in tweetallen).