Naar hoofdinhoud Naar footer

Webinar sprintaanpak in de regio: leer hoe regio’s écht impact maken

Gepubliceerd op: 11-04-2025

Procesmatig samenwerken om de transitie in de zorg te versnellen. Dat klinkt goed, maar hoe pak je het aan? Tijdens het webinar 'Samen versnellen: ​de sprintaanpak in de regio' deelden sprekers Ellen Struijcken​, Katja Smitskamp​ en Hilde Hamstra​ concrete lessen over hoe regionale samenwerkingsverbanden sneller resultaten boeken met de sprintaanpak. Ze maakten duidelijk hoe je een sprintaanpak effectief inzet, focus aanbrengt en domeinoverstijgend samenwerkt om echt impact in de regio te maken. Het webinar werd georganiseerd vanuit het Vilans-programma RegioKracht.

Organiseer een sprintdag: de sleutel tot succes 

Een sprint is een gestructureerde aanpak van ongeveer 4 maanden met een duidelijke focus voor de hele regio. Ellen Struijcken, projectleider bij Zorgnetwerk Midden-Brabant, benadrukte het belang van beginnen bij de doelgroep en de concrete behoefte. Het doel is naast efficiënter werken in de keten, uiteraard ook het stimuleren van zelfredzaamheid van cliënten en het voorkomen, verminderen of stoppen van onnodige zorg rond bijvoorbeeld oogdruppelen of het aan- en uittrekken van steunkousen. Veel regionale initiatieven starten te breed, waardoor energie verloren gaat.  

Hilde Hamstra, projectleider domeinoverstijgend innoveren bij IVVU, het regionale samenwerkingsverband van VVT-organisaties in regio Utrecht, liet zien hoe je een nieuwe klantreis ontwikkelt. Het organiseren van een sprintdag is hierbij essentieel. Op een sprintdag komen alle betrokken professionals samen en kom je met elkaar tot een nieuwe concept klantreis. Belangrijk is om vooraf te bepalen welke partijen uit de regio je nodig hebt om een gedragen regionale klantreis vorm te geven. ​ Dit zorgt voor draagvlak en versnelt de implementatie van veranderingen. 

Steunkousen aandoen kunt u zelf; een voorbeeld uit Midden- en West-Brabant 

In Nederland dragen 347.000 mensen steunkousen waarvan 32% de kousen aantrekt met ondersteuning van de thuiszorg. Dit komt neer op 4.511 FTE. (Bron: Verkenning Steunkousen IFOZ). Volgens professionals kan een deel van deze groep de steunkousen zelfstandig aan- en uittrekken. Vanuit die overtuiging is in de tweede helft van 2023 door middel van de sprintaanpak een nieuwe klantreis steunkousen ontwikkeld met als uitgangspunt ‘Steunkousen aandoen, kunt u zelf’. Het doel is cliënten meer eigen regie te geven en een efficiënter zorgproces te creëren. De eerste evaluaties laten zien dat de inzet van wijkverpleging bij het aantrekken van steunkousen in de regio is afgenomen en dat zowel cliënten als zorgprofessionals zich steeds bewuster worden van de mogelijkheden van zelfredzaamheid, de rol van hulpmiddelen en het effect van een andere manier van samenwerken. 

Bekijk de 'Nieuwe klantreis steunkousen'.

Van samenwerking naar versnelling 

De implementatie van een verandering vergt een lange adem. Zorgprofessionals en cliënten moeten wennen aan de nieuwe werkwijze en dat kost tijd. Er is veel ‘zendelingenwerk’ nodig om alle partijen mee te krijgen. Het door alle partijen laten uitdragen van een krachtige uniforme boodschap zoals in het geval van de klantreis rondom oogdruppelen: 'oogdruppelen kunt u zelf', is daarbij cruciaal.  

Voorbeelden van gedeelde communicatieplatformen per regio

Een gedeeld communicatieplatform in de regio waar nieuwe klantreizen en toolboxen gepubliceerd worden helpt bij het implementeren van een nieuwe werkwijze. In de regio's Midden-Brabant, Utrecht en Rotterdam doen ze dat als volgt: 

Deze en andere uitdagingen én succesfactoren besprak Katja Smitskamp, transitiemanager bij ConForte Rotterdam, tijdens het webinar. Het is van belang dat regio’s kennis delen en samen doorontwikkelen. Door klantreizen, communicatiematerialen en ervaringen met elkaar te delen, kunnen andere regio's direct van start zonder zelf het wiel opnieuw uit te vinden. Uiteraard is de situatie in elke regio net wat anders, maar het is zeker niet nodig om vanaf nul te beginnen. 

We helpen je graag verder 

Heb je een vraag voor de regio's die je voor zijn gegaan? Stel ze aan de contactpersonen van RegioKracht, we helpen je graag verder. RegioKracht in de zorg richt zich op het versnellen van de transitie die nodig is om de zorg en ondersteuning aan ouderen en mensen met een beperking toegankelijk te houden. RegioKracht stimuleert regionale samenwerking waar dat nodig is. Het programma ondersteunt zorginkopers, bestuurders en regionale programmamanagers bij het ontwikkelen van een stevige en duurzame samenwerking. 

Downloads

Deel deze pagina via: