Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Lichttherapie ondersteunt mensen met een beperking bij depressie

Gepubliceerd op: 27-05-2024

De Erkenningscommissie Gehandicaptenzorg van Vilans heeft onlangs de interventie Lichttherapie erkend als goed onderbouwd. Doel is het verminderen van depressieve klachten bij volwassenen met een verstandelijke beperking. De interventie is ontwikkeld door de Academische Werkplaats GOUD.

Foto: Angeliek de Jong

Depressieve klachten komen veel voor bij volwassenen met een verstandelijke beperking. Dit kan komen door beperktere controle over het eigen leven, het vaker voorkomen van grote, emotionele gebeurtenissen in hun levens en het hebben van één of meerdere chronische ziektes. Depressieve klachten hebben een negatieve invloed op de zelfredzaamheid, de kwaliteit van leven en het ontstaan en verloop van chronische ziekten.

Goed toepasbaar

Gebrek aan daglicht heeft ook invloed op het ontstaan en in stand houden van depressieve klachten. Ook als andere factoren eveneens een rol spelen dan gebrek aan daglicht alleen. Uit algemeen onderzoek weten we dat lichttherapie depressieve klachten bij mensen kan verminderen. Het kan hierbij zowel gaan om seizoensgebonden als niet-seizoensgebonden klachten. Het grote voordeel van de interventie lichttherapie is dat deze goed toepasbaar is bij mensen met een beperking.

Materialen

De materialen van de interventie bestaan uit een goedgekeurde lichttherapielamp die 10.000 lux wit licht afgeeft. Dat is een hoeveelheid die vergelijkbaar is met daglicht. Daarnaast zijn er een handreiking en informatiefolders beschikbaar voor cliënten, behandelaren en begeleiders. Bekijk de handreiking

Oordeel Commissie

Bij depressieve klachten kiezen organisaties nu vaak voor de inzet van intensieve gedragstherapie en medicatie bij mensen met een verstandelijke beperking. De commissie vindt het waardevol dat er naast deze aanpakken nu ook een alternatief als lichttherapie is. Praten is bij lichttherapie niet nodig, wat voor sommige mensen met een verstandelijke beperking prettig kan zijn. Daarnaast vindt de commissie het erg sterk dat individuele aanpassingen mogelijk zijn om de aanpak beter te laten aansluiten op de verschillende situaties van mensen.

Een voorbeeld uit de praktijk

Hoe de interventie in de praktijk kan werken, maakt het volgende voorbeeld duidelijk. Het gaat hierbij om een 48-jarige man met een matige verstandelijke beperking. Hij laat regelmatig gespannen en prikkelbaar gedrag zien. De problemen nemen ieder jaar toe en de begeleiding denkt dat dit komt door de feestdagen en zijn verjaardag begin januari. Zijn behandelaar verhoogde daarom steeds zijn medicatie in die periode. Sinds 2 jaar krijgt meneer in oktober voor een periode van 2 weken lichttherapie aangeboden. Sinds de jaarlijkse inzet van lichttherapie is de verhoging van medicatie van meneer niet meer nodig.

Bekijk andere onderbouwde interventies

In de gehandicapten- en ouderenzorg zijn veel doeltreffende interventies ontwikkeld. Toch zijn ze voor professionals vaak moeilijk te vinden en te vergelijken. Het erkenningstraject geeft inzicht in goed onderbouwde en effectieve interventies. Benieuwd naar andere werkende interventies? Bekijk de interventies in de databank.

Ook een interventie laten erkennen?

Heb je een succesvolle aanpak of methodiek ontwikkeld voor de gehandicapten- of ouderenzorg? Is jouw interventie ook interessant voor anderen? Meld deze dan aan voor het erkenningstraject.

Meer weten?

Bekijk de website van de Academische Werkplaats GOUD.

Deel deze pagina via: